Esemény naptár

Októberi Fogadalom - Emlékkoncert

 

Vasárnap, 23. Október 2016, 10:45

   

 

Az "Októberi fogadalom" irodalmi-zenés emléknapja keretében mártírsorsot megélt költők és zeneszerzők műveit szólaltja meg szavalatban, zenekari műben és oratorikus misében.

Ágh István, Gérecz Attila és Kárpáti Kamill 1956-os forradalmárok, akik közvetlenül az események hatása alatt írták meg költeményeiket. Szövegeik őszintesége és drámai ereje máig hitelessé teszi őket.
Bartók Béla, a diktatúrák elől külföldre menekülő muzsikus, Magyar képek című ciklusában a néphagyományban élő himnikus, tragikus, ironikus és vidám képeket sorakoztatta fel egymás mellé. 
Károlyi Pál 1956. október 23. emlékére írt liturgikus I. Miséje a forradalom végnapjaiban született, amelyet félévszázadnyi elhallgattatás után ez alkalommal hallhat először közönség. 
Az 1956-os forradalom zenész hőse volt Járdányi Pál, aki az első életveszélyes támadást a koncert zárószámát képező, pentaton magyar népdalok barokk formában elrendező, sodró lendületű Divertimento concertante című nagyszabású alkotásáért kapta.  
Az "Októberi fogadalom" irodalmi-zenés napon az Operaház művészei vesznek részt karmesterként, szólistaként, és az Operastúdió Kórusában, az Art's Phil-Harmony Zenekarban az ország vezető zenekarainak tagjai muzsikálnak.
 

Az Art’s Phil-Harmony Zenekar 2007-ben jött létre az ország vezető együtteseinek tagjaiból a Szent Erzsébet Emlékév méltó megünneplése céljából. A zenekar azóta minden évben összeáll, hogy a komolyzenével jótékonysági ügyeket szolgáljon. Többek között zenéltek már a székesfehérvári, sárospataki vagy az újpesti templomok felújításért.

Minden alkalommal rendhagyó műsort választanak, így került általuk előadásra számos elfelejtett, vagy ritkán megszólaltatott darab, példának okán  Buchner Antal Szent Erzsébet miséje, Harmath Artúr Szép Ilonka kantátája, vagy a tavalyi évben Kodály ZoltánMagyar rondója. A jelen esten Bartók és Járdányi műveivel, a hétvégén pedig Károlyi Pál 1956-os miséjével tisztelegnek a hősök előtt.

Helyszín: Ciszterci Szent Imre-templom (Budapest XI. Villányi út 25.)

Art's Phil-Harmony Zenekar

Első Magyar Professzionális Jótékonysági Zenekar


„Igazi örömzenélés ez. Amikor elkezdünk játszani, mindenki elfelejti minden búját-baját.”

Bartal László, zeneigazgató

 

Az Art's Phil-Harmony Zenekar, a világ első professzionális jótékonysági együttese a civilszféra aktuális harmóniateremtő gesztusait karolja fel. Az egyedi műsorválasztásával és magas színvonalú zeneiségével kívánja környezetét harmonikusabbá, az együttélés szimfóniájává tenni.

A zenekarról bővebben...


Arts Harmony Association a FACEBOOKON

 


Minden jog fenntartva © by Art’s Harmony