Esemény naptár

Bartók-Járdányi emlékest

 

Kedd, 11. Október 2016, 19:30

   

Emlékest Bartók Béla születésének 135. és Járdányi Pál halálának 50. évfordulója alkalmából az Art's Phil-Harmony Zenekar és a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola közreműködésével.

Az esten megszólaló népszerű Bartók-művek (Magyar képek, 3. zongoraverseny, egyneműkarok) mellett Járdányi jelenleg nem játszott, ám a kor zenekari irodalmából kiemelkedő alkotásai csendülnek fel. A Divertimento Concertante (1949) noha szorosan kapcsolódik a magyar zenetörténet nagyzenekari Concertóihoz, s bár Bartók és Kodály együttes inspirációja is felfedezhető benne, igencsak önálló nyelvezetű neoklasszicista műalkotás. E klasszicizáló jellege 1951-ben elégséges ok volt Járdányi politikai üldözésére. Az, hogy Járdányi talpon maradhatott, részben a Tisza mentén (1951) című szimfonikus költeménynek köszönhető. A két népdalra (Bújdosik az árva madár és Nem kapálok) írt szimfonikus variáció sorozat többszörös jelentést hordozó programzenei hitvallás. 

Műsor:

Bartók Béla: Magyar képek - szvit

Járdányi Pál: Divertimento concertante (új ősbemutató)

Bartók Béla: 3. zongoraverseny

Járdányi Pál: Kórusművek

Bartók Béla: Kórusművek

Járdányi Pál: Tisza mentén – szimfonikus költemény (új ősbemutató)

 

Közreműködik:

Mocsári Károly zongoraművész

Art’s Phil-Harmony Zenekar

Vezényel: Bartal László DLA

Közreműködnek: a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola kórusai

Vezényel: ifj. Sapszon Ferenc Kossuth-díjas karnagy

 


 

Az Art’s Phil-Harmony Zenekar 2007-ben jött létre az ország vezető együtteseinek tagjaiból a Szent Erzsébet Emlékév méltó megünneplése céljából. A zenekar azóta minden évben összeáll, hogy a komolyzenével jótékonysági ügyeket szolgáljon. Többek között zenéltek már a székesfehérvári, sárospataki vagy az újpesti templomok felújításért.

Minden alkalommal rendhagyó műsort választanak, így került általuk előadásra számos elfelejtett, vagy ritkán megszólaltatott darab, példának okán  Buchner Antal Szent Erzsébet miséje, Harmath Artúr Szép Ilonka kantátája, vagy a tavalyi évben Kodály ZoltánMagyar rondója. A jelen esten Bartók és Járdányi műveivel, a hétvégén pedig Károlyi Pál 1956-os miséjével tisztelegnek a hősök előtt.


 

Helyszín: Vigadó, Díszterem

Art's Phil-Harmony Zenekar

Első Magyar Professzionális Jótékonysági Zenekar


„Igazi örömzenélés ez. Amikor elkezdünk játszani, mindenki elfelejti minden búját-baját.”

Bartal László, zeneigazgató

 

Az Art's Phil-Harmony Zenekar, a világ első professzionális jótékonysági együttese a civilszféra aktuális harmóniateremtő gesztusait karolja fel. Az egyedi műsorválasztásával és magas színvonalú zeneiségével kívánja környezetét harmonikusabbá, az együttélés szimfóniájává tenni.

A zenekarról bővebben...


Arts Harmony Association a FACEBOOKON

 


Minden jog fenntartva © by Art’s Harmony