• Az Art's Phil-Harmony Zenekar bemutatása

    Első Magyar Professzionális Jótékonysági Zenekar

    Szent Erzsébet

     

     

    „Igazi örömzenélés ez. Amikor elkezdünk játszani,

    mindenki elfelejti minden búját-baját.”
    Bartal László, zeneigazgató

     

    Az Art's Phil-Harmony Zenekar, a világ első professzionális jótékonysági együttese a civilszféra aktuális harmóniateremtő gesztusait karolja fel. Az egyedi műsorválasztásával és magas színvonalú zeneiségével kívánja környezetét harmonikusabbá, az együttélés szimfóniájává tenni.

     

     

    Az Art's Phil-Harmony Zenekar civil harmóniát épít

     

    A 2007-ben vezető magyar együttesek tagjaiból szerveződött zenekar sikeres évadjai után méltán része a magyar zenekari kultúra világszínvonalú és színes kínálatának.

    A zenekar megalakulásakor az „Árpád házi Szent Erzsébet Zenekar” nevet vette fel a szervezet első hangversenyciklusa – a 2007-es Szent Erzsébet-emlékév – tiszteletére, hiszen az egykori királylány legendájában is alapértéket képvisel a jótékonyság és a civil, önszerveződő közösségek támogatása.

     

    Bartal László: bartalconductor@gmail.com

    Bartha Katalin: bartha.kat@artsharmony.hu

    Windhager Ákos: windhager.akos@artsharmony.hu

  • ...részletesen

     

    Vezetés

    Az együttest háromfős menedzsment irányítja: Bartha KatalinBartal László és Windhager Ákos.

    Bartal László

     

    Bartal László zeneigazgató főállásban a Magyar Állami Operaház karmestere, egyben a kísérleti operajátszás zenei vezetője. Korábban a Miskolci és Debreceni Színházak főzeneigazgatójaként tevékenykedett, jelenleg a nagy felelősséggel járó, formabontó előadások kedvéért csak a budapesti dalszínházban dolgozik (pl. Csajkovszkij: Anyegin, rendezte: Kovalik Balázs). Külön szakterülete a gyerekeknek való operajátszás (pl. Ránki György: Pomádé király új ruhája, rendezte Toronykőy Attila, Benajmin Britten: A kis kéménysperő, rendezte Bata Rita).

     

    Bartha Katalin ügyvezető igazgató hosszú zenészi, majd nemzetközi koncertmesteri tevékenysége (Kotka, Finnország) során sajátította el a zenei együttes vezetéséhez szükséges ismereteket. Mint az Art’s Harmony Szabad Művészeti Társaság vezetője bő tapasztalatokkal és kapcsolatokkal rendelkezik a kulturális üzleti szférában, így e szervezetnél is ő felel a zene és az anyagi világ harmóniájáért.

    Windháger Károly

    Windhager Ákos arculatigazgató zenetörténészként gondozza a zenekar műsorát, pr-jét, valamint a zenekar és a hangversenyek szervezését látja el. Tevékenysége révén sikerült elfelejtett, ám egykor sikeres műveket újra bemutatni (Harmath Artúr: Szép Ilonka, Weiner Leó: Toldi), s újra sikeressé tenni.

     

    Filozófia

    Az Art's Phil-Harmony Zenekar tagjai számára a világ olyan szimfónia, melyben mindannyiunk dallamának helye és szerepe van. Abban a világban, ahol harmónia van, az emberek egymás iránti felelősség- és áldozatvállalása is természetes.

     

    Szent Rzsébet Szimfonikus ZenekarKüldetés

    A harmónia olyan életmód, mely az ember belső ritmusán és társas cselekedetein alapszik. A magas színvonalú, élő előadásokkal a zenekar olyan koncerteket ad, amelyeken a zenei cselekmény harmonikus társas magatartást is kialakít. Azt gondoljuk, hogy fontos ezzel is támogatnunk a civil kezdeményezéseket.

     

    KorusJövőkép

    Az Art's Phil-Harmony Zenekar minden tagja úgy dolgozik, gyakorol és próbál, hogy az együttes az 2013-as Wagner-évben a vezető magyar együttesek egyikeként Európa-szerte megmutathassa magát, s ezért a közép-európai térségben is a civil harmónia nagykövete lehessen.

    Mint a térség egyetlen, piacvezető professzionális jótékonysági zenekara hatalmas felelősség nehezedik ránk, melyet büszkén vállalunk, a kihívásokat harmóniaként megélve.

     

    Cser PéterAz alapok

    Az Art's Phil-Harmony Zenekar magas színvonalú, rendkívüli műsorválasztású, izgalmas hangulatú, jótékonysági hangversenyek előadója. Fontosnak tartják, hogy ismert legyen a zenekar magas szakmai színvonala, és ezt a szakmai igényességet folymatosan szinten tartsák. A zenekar minőségét jól jelzi, hogy az ország legkiválóbb szopránjait – Szabóky Tünde, Sáfár Orsolya – és basszusénekest – Cser Péter – nyerték meg országjáró hangverseny-körutjaik számára.

    A civil célokat elérendő minden alkalommal az ismert művek mellé (pl. Liszt: Keresztesek indulója, Bach: Magnificat) elfelejtett, ám egykor közkedvelt alkotásokat is megszólaltatnak (pl. Mikus-Csák: Szent Erzsébet, szimfonikus költemény; Hummel: Cor sincerum amore, cantata concertante). E bemutatókkal a civilszféra időtávlatait tágítják ki, valamint a közép-európaiság zenei örökségét tárják fel, mely alap ahhoz, hogy a társas-lét feszültségeit a történelmi tapasztalatok révén oldják fel.

     

    Szent Rzsébet SDzimfonikus Zenekar

    Első Magyar Professzionális Jótékonysági Zenekar

     

    Más együttesek esetén a szimfonikus zenét ritka alkalmakkor ingyen hallhatja a közönség, de sokkal gyakrabban csupán igen borsos árért. Az eddigi tapasztalatok szerint a zenekar színvonala elég magas ahhoz, hogy azzal méltó a közönség valódi, anyagi támogatására is. Ráadásul nem magukért muzsikálnak, hanem másokért állnak harmóniai „csatasorba”, s minden egyes megszólaló hanggal az általuk vállalt civil célt szolgálják.

    Jótékonysági estet minden együttes ad hébe-hóba, az Art's Phil-Harmony Zenekar viszont csak azt ad. Jótékonysági estjeikkel nemcsak a zene és közönség, a civil cél és közönség között teremtenek kapcsolatot, hanem az önkéntes felajánlások révén a társadalom önmagáért való felelősségérzetét növelik, azaz a társadalmi, a civil harmóniát segítik.

    Szabóki TündeEstjeik éppen ezért „közönség-centrikus hangversenyek”. A közönség-centrikusság tömöríti magában minden fent említett célt, így azt a vonást is, hogy rendkívüli, újszerű hangversenyműsort nyújtanak, hogy a közönségízlést tekintik kiindulópontnak, illetve, hogy a zenei estek minden egyes esetben civil alkalmak is.
    Bartal László, zeneigazgató ezt így fogalmazta meg: „Jótékonysági hangversenyt tartani nagy kihívás, újszerű feladat. Kijövünk a zenekari árokból, és farkasszemet nézünk a közönséggel, ez más, mint mondjuk egy operában az énekest kísérni.”

     

    szent Erzsébet Szimfonikus ZenekarInteraktív, közösségteremtő hangversenyek

    Hangversenyeiket minden alkalommal egy-egy közösség, érdekközösség, kisebbség részére rendezik meg. Az általuk kínált alkalomról röviden megemlékeznek a hagyományos hivatalos stílusban, utána viszont a koncert keretében minden egyes aspektust kibontanak. Így a műsorvezető az egyes műsorszámok ismertetése közben rendszerint bevonja a közönséget a témáról való beszélgetésbe. A hangversenynek nem célja civil gyűléssé átalakulni, ugyanakkor a legtöbb esetben apropó ahhoz, hogy a koncert befejezése után az kialakuljon.

     

    Rózsák tereAz Art's Phil-Harmony Zenekar fő üzenete

    Hangversenyeik a harmónia rendhagyó civil alkalmai, amikor mindenki dönthet a zenei harmóniáról, a saját anyagi harmonikus kiadásáról és a civil cél súlyáról. A szervezet szlogenje:

    „Az Art's Phil-Harmony Zenekar civilharmóniát épít.”

     

    Kapcsolatok

    Az Art's Phil-Harmony Zenekar alapvetően a magyar települések önkormányzatával alakított és alakít ki kapcsolatot, valamint a kulturális, és a szociális minisztériummal. A települési és területi önkormányzatok (pl. VII. kerület – Erzsébetváros, Dunakeszi Német Kisebbségi Önkormányzat, Fejér Megyei Közgyűlés) esetén a polgármesterrel, a kulturális és kisebbségi bizottságok vezetőivel és a jegyzővel vették és veszik fel a kapcsolatot. Ezen kívül több esetben egyházi vezetőkkel is kapcsolatban állnak – a teljesség igénye nélkül – pl. Székesfehérvári Püspökség, Sárospataki Szent Erzsébet Plébánia.

    Jó kapcsolatot ápolnak úgy a vezető magyarországi szimfonikus együttesekkel mint a fúvószenekarokkal és énekkarokkal (pl. állandó munkakapcsolatban állnak a Műegyetemi Énekkaral). Ennek következtében maguk is részt vettek más zenekarok veszélyeztetettsége miatti tüntetés-koncerten.

    Szent Erzsébet koncertRendszeresen építik a közönség-kapcsolatokat, minden tagjuk toborozza a közönséget az estekre. Az önkéntes adomány lehetővé teszi, hogy minél szélesebb közönség jelenjen meg, s így mind a PR-, mind a marketing-érték fokozódik, ugyanakkor az eredeti célkitűzés, a jótékonysági jelleg is megmarad.

    Marketing-tevékenységük során főként a civil célra helyezik a hangsúlyt, azaz a civi lcélt fejtik ki, s ennek kiemelését támasztja alá a koncertműsor is. Így a rendhagyó műválasztás a rendkívüli társas célok kidomborításával áll kapcsolatban.

    Szent Erzsébet Szimfonikus Zenekar

    Bár a nemzetközi kapcsolatokat is építik (pl. Pozsonyi Filharmonikusok), a zenekar jellegéből adódik, hogy elsődlegesen inkább az országon belüli kisebbségek önkormányzataival keresték eddig is kapcsolatot, így több település roma kisebbségi önkormányzatával, az Újpesti Zsidó Hitközséggel, a Holokauszt Múzeummal.

    Arculatukból adódik, hogy cégük valójában egy CSR-tevékenység érdekében jött létre, azaz kiemelten támogatják az összes olyan civil-kezdeményezést, melynek van a zenekultúrára fordítható vetülete. Kreatív menedzsmentjük eddig is megtalálta, s ezután is meg fogja találni a civil célokhoz rendelhető korrekt, aktuális és a civil harmóniát szolgáló zenei műsort.

     

    Szent ErzsébetSzámukra a már említett személyes marketing-hordozáson kívül az iwiw, facebook, myspace is jól felhasználható marketing-felület. Továbbá állandó médiapartneri viszonyban állnak az Első Pesti Egyetemi Rádióval (97,0 MHz) és a Magyar Katolikus Rádióval (810 kHz). Szintén együttműködnek az MR3-Bartók Rádióval is, valamint a területileg illetékes nyomtatott politikai sajtóval. A Rézirat című zenei folyóiratban rendszeresen megjelennek beszámolók estjeikről, ahogy a http://www.e-pesthidegkut.hu/ kulturális rovatában is.

     Az eddig általuk támogatott civilcélok jellegéből adódik, hogy rendezvényeiken polgármesterek, polgármester-helyettesek, országgyűlési képviselők jelentek meg, ennek következtében nemcsak az estek zenei és civil tényei jelentettek hírértéket, hanem a politikai szereplők megjelenése is.

     
     

Esemény naptár

Októberi Fogadalom - Emlékkoncert

 

Vasárnap, 23. Október 2016, 10:45

   

 

Az "Októberi fogadalom" irodalmi-zenés emléknapja keretében mártírsorsot megélt költők és zeneszerzők műveit szólaltja meg szavalatban, zenekari műben és oratorikus misében.

Ágh István, Gérecz Attila és Kárpáti Kamill 1956-os forradalmárok, akik közvetlenül az események hatása alatt írták meg költeményeiket. Szövegeik őszintesége és drámai ereje máig hitelessé teszi őket.
Bartók Béla, a diktatúrák elől külföldre menekülő muzsikus, Magyar képek című ciklusában a néphagyományban élő himnikus, tragikus, ironikus és vidám képeket sorakoztatta fel egymás mellé. 
Károlyi Pál 1956. október 23. emlékére írt liturgikus I. Miséje a forradalom végnapjaiban született, amelyet félévszázadnyi elhallgattatás után ez alkalommal hallhat először közönség. 
Az 1956-os forradalom zenész hőse volt Járdányi Pál, aki az első életveszélyes támadást a koncert zárószámát képező, pentaton magyar népdalok barokk formában elrendező, sodró lendületű Divertimento concertante című nagyszabású alkotásáért kapta.  
Az "Októberi fogadalom" irodalmi-zenés napon az Operaház művészei vesznek részt karmesterként, szólistaként, és az Operastúdió Kórusában, az Art's Phil-Harmony Zenekarban az ország vezető zenekarainak tagjai muzsikálnak.
 

Az Art’s Phil-Harmony Zenekar 2007-ben jött létre az ország vezető együtteseinek tagjaiból a Szent Erzsébet Emlékév méltó megünneplése céljából. A zenekar azóta minden évben összeáll, hogy a komolyzenével jótékonysági ügyeket szolgáljon. Többek között zenéltek már a székesfehérvári, sárospataki vagy az újpesti templomok felújításért.

Minden alkalommal rendhagyó műsort választanak, így került általuk előadásra számos elfelejtett, vagy ritkán megszólaltatott darab, példának okán  Buchner Antal Szent Erzsébet miséje, Harmath Artúr Szép Ilonka kantátája, vagy a tavalyi évben Kodály ZoltánMagyar rondója. A jelen esten Bartók és Járdányi műveivel, a hétvégén pedig Károlyi Pál 1956-os miséjével tisztelegnek a hősök előtt.

Helyszín: Ciszterci Szent Imre-templom (Budapest XI. Villányi út 25.)

Art's Phil-Harmony Zenekar

Első Magyar Professzionális Jótékonysági Zenekar


„Igazi örömzenélés ez. Amikor elkezdünk játszani, mindenki elfelejti minden búját-baját.”

Bartal László, zeneigazgató

 

Az Art's Phil-Harmony Zenekar, a világ első professzionális jótékonysági együttese a civilszféra aktuális harmóniateremtő gesztusait karolja fel. Az egyedi műsorválasztásával és magas színvonalú zeneiségével kívánja környezetét harmonikusabbá, az együttélés szimfóniájává tenni.

A zenekarról bővebben...


Arts Harmony Association a FACEBOOKON

 


Minden jog fenntartva © by Art’s Harmony