Következő események

Winter Tango Budapest with Pablo Fidanza and Constanza Vecslir
kedd január 22
Budapest, several locations, Hungary

Élőzenés Milonga del Angel keddenként az Art's Harmony Studioban
kedd január 22, du. 9:00 PM
Art's Harmony Studio - 1085 Budapest, Rökk Szilárd utca 11.

Pablo Fidanza & Constanza Vecslir's workshops and privat classes
szerda január 23, du. 7:00 PM
Art's Harmony Studio - 1085 Budapest, Rökk Szilárd utca 11.

partnerek

Kristályhegedű

Tutijegy.hu a jegyiroda

Tangoharmony Argentin tangó zenekar

barthakat.hu

ZENÉS ÁHÍTAT SZENT ISTVÁN KIRÁLY TISZTELETÉRE – A VERBUNKOS JEGYÉBEN

FÓT, 2014

A Szent István király tiszteletére szervezett zenés áhítatot az Art’S Harmony Társaság Fót Város Önkormányzat megbízásából. A zenés áhítat kapcsolódik az országos Ybl-emlékév rendezvényeihez, továbbá ahhoz az ünnepségsorozathoz, amelyet a település várossá nyilvánításának tízedik évfordulója alkalmából rendez és az egykori földesurának, majd mecénásának, gróf Károly Istvánnak szentelt.

Képek az eseményről

 

Helyszín: Fót, Szeplőtlen Fogantatás kegytemplom,

Időpont: 2014. augusztus 20., 17 óra 

A ZENÉS ÁHÍTAT MŰSORA

Helyszín: Fót, Szeplőtlen Fogantatás kegytemplom,

Időpont: 2014. augusztus 20., 17 óra

 

1.       Csíki énekek szent királyokról *

2.       Kenyérszentelés – ökumenikus áldás

3.       „Ah, hol vagy magyarok tündöklő csillaga?”**

4.       Liszt: Angelus (Vándorévek III/1.)***

5.       Brahms: Változatok egy Haydn-dallamra (a Szent Antal-korálra)***

6.       Beethoven: István király – nyitány***

 

Közreműködők:

*Árvácska Gyermekkar (Csíksomlyó) – Häfliger Zsuzsanna karnagy

**Ökumenikus Kórus (Fót) – Horváth Tamás karnagy

***Art’s Phil-Harmony Zenekar (Budapest) – Bartal László karmester

 

A műsor mindenegyes darabja tiszteleg az államalapító király, az Ybl Miklós munkásságát méltató Ybl-emlékév és a Bihari-Lavotta-Csermák, az első verbunkos triászra emlékező „2014: A verbunkos éve” kezdeményezés előtt.

·         A fóti kegytemplomot, a világon első alkalommal a Szeplőtelen Fogantatás tiszteletére szentelt épületet, a település akkori mecénása, gróf Károlyi István felkérésére Ybl Miklós tervezte meg. A felszentelésén Liszt Ferenc is közreműködött. A zenés áhítat Ybl építészmérnöki zsenijének köszönhető tiszta akusztikát használja.

·         A verbunkos dallamkincset, ritmusvilágot és hangzatrendszert négy zeneszerző emelte fel a világ zenei élvonalába: Haydn, Beethoven, Liszt és Brahms. Mind a négyen a verbunkos zene elemeit használták fel a hősiesség, a fájdalom és a szilaj vidámság kifejezéséhez, a hangversenyen mind a négyük megszólal.

·         A Szent Istvánhoz kötődő zeneművek kisszámúak, így 5 operáról és néhány miséről tud a szakirodalom. Az operákat és miséket sajnos nemcsak nem játsszák manapság, de még kottakiadást sem értek meg. A jelen koncerten olyan művek csendülnek fel, amelyek tartalmilag kapcsolhatóak az egykori szent uralkodóhoz.

Liszt egyik ritka szépségű kései darabjaaz Angelus – Ima az őrangyalhoz. Noha a kései műveket a korabeli közönség elutasította, az Angelusban megszólaló lírai szépség, és éteri fájdalom mégis megindította hallgatóit. Ezért maga a szerző hangszerelte át a zongoradarabot a tartalmat még inkább kiemelő légies hangszerekre. A verbunkos itt a zene nyelvének titkos mélységeit biztosítja.

Brahms Változatok egy Haydn-dallamra című zeneműve olyan témát állít középpontba, amely nagyon népszerű volt a Nyugat-Dunántúlon. Feltehetően a Szent István király alapította Szent Márton-kolostorban, azaz a mai Pannonhalmán keletkezett az a Szent Antal-zarándokének, amelyet Haydn egyik tanítványa Ignaz Pleyel használt fel elsőként egy divertimentóban, amelyet később Brahms Haydn-művének hitt. Így a Brahms-mű címe helyesen Változatok a pannonhalmi Szent Antal-népénekre. Az alapdallamon túl a verbunkost a hősies és vidám tételekben hallhatjuk.

Ludwig van Beethoven műve, az 1811-ban komponált István király, avagy Magyarország első jótevője című kísérőzene, és kivált a verbunkos témákra épülő nyitány az uralkodó államfői arcát mutatja be.

 

AZ ELŐADÓK

A csíksomlyói gyermekotthon Árvácska Gyermekkar ferences szellemiséget hordoz, s egyszerre valódi közösség és zenei együttes. Az idei magyarországi körútjuk búcsúelőadásán csíki népdalokat és egyházi énekeket énekelnek. Az Art’s Harmony kezdeményezésére a fóti keresztény-keresztyén gyülekezetek ökumenikus kórust hoztak létre, melynek vezetője a kegytemplom kórusvezetője, Horváth Tamás. Így Szent István király előtti tiszteletből megvalósul a felekezetek közötti összefogás. A harmadik résztvevő pedig az Art’s Philharmony Zenekar, akik 2007-ban a Szent Erzsébet- és 2008-ben a Szent Imre-hangversenyeken már bizonyították elhivatottságukat Dunakeszin, Székesfehérvárott és Sárospatakon is. A zenekart hivatásos muzsikusok alkották meg 2007-ben.

A karmester Bartal László, aki a Magyar Állami Operaház művésze. A karmester előszeretettel vezényel rendhagyó műveket, így sokáig csak ő vezényelt Magyarországon gyerekoperát, vagy kísérleti alkotásokat. Rendszeresen lép fel a fővároson kívül Miskolcon, Debrecenben, Karcagon, de olyan kisebb településeken is, mint Mátramindszent.

 

MÉDIAPARTNEREK

Magyar Katolikus Rádió

Váci Római Katolikus Egyházmegye Televíziója

Fóti Hírek

 

Megjelenések:

Fót weboldala

Share